Význam vybraných parametrů vody

 
 
 
 
 
 
J   edná se o základní ukazatele a jejich význam. Pokud v našem seznamu nenajdete ukazatel, který potřebujete, kontaktujte nás. Rádi Vám vše vysvětlíme a zpracujeme nabídku na úpravu Vaší vody.
 
 
 
 
 
 
 
Vybrané ukazatele chemického rozboru
 
 
 
 
 
 
 
 
Tvrdost vody
 
 
 
Změkčování vody je vlastně odstranění kationtů vápníku a hořčíku. Oba tyto prvky jsou velmi důležité pro správné fungování organismu. Naprostá většina vápníku je uložena v kostech a zubech. Jen půl procenta je ho v měkkých tkáních a krevní plazmě. Je to sice malé množství, ale je nepostradatelné pro pohyb svalů, pro přenos signálů v nervovém systému, umožňuje srážení krve i uvolňování hormonů a je na něm závislý dokonce i pohyb spermií. Hořčík je zase nezbytný pro normální funkci svalů, pro činnost srdce a oběhový systém, zvyšuje odolnost organismu příznivým ovlivněním jeho imunity.
Řeklo by se, že je zbytečné je z vody odstraňovat, ale je to jen částečně pravda. Oba tyto prvky se z vody neodstraňují kompletně, ale pouze se snižuje jejich obsah pod určitou mez. Tyto kationty jsou totiž hlavními tvůrci vodního kamene, čili usazování inkrustů po stěnách potrubí, bubnech praček, na kohoutcích a sprchových hlavicích, velmi snižují jejich životnost a výrazně navyšují spotřebu elektrické energie.
Doporučená hodnota: 2 - 3,5 mmol/l
Pozor: Uvedená hodnota 2 mmol/l platí jako minimální hodnota u vod, u kterých je při úpravě uměle snižován obsah vápník a hořčík. Po úpravě nesmí být obsah hořčíku nižší než 10 mg/l a vápníku nižší než 30 mg/l.
 
 
 
 
 
 
Železo a mangan
 
 
 
Železo je druhým nejrozšířenějším kovem na Zemi a zároveň i prvkem, který tvoří nezbytnou součást živého organismu. Jako takové je pro lidský organismus neškodné, ale i přesto se ionty železa musí z vody odstraňovat, protože negativně působí na organoleptické čili smyslové vlastnosti vody, což je její vůně, chuť, barva, atd. Železitá voda má červenější nádech či zákal a v mezních případech se může objevit hnědý sediment. Příliš železitá voda by se neměla používat ani jako užitková, protože sloučeniny železa se usazují v armaturách (trubkách, kotlích, vanách, dřezech, boilerech, pracích a mycích bubnech, atd.) a způsobují jejich korozi a tím i významně zkracují jejich životnost.
Limitní hodnota: 0,2 mg/l
Společně se železem se často vyskytuje i mangan. Do vody se dostává stejně jako železo hlavně z hornin a minerálů nacházejících se v půdě. Mangan a jeho sloučeniny se projevují „mastnými“ skvrnami na povrchu vody, černou vodou, černými usazeninami a například při praní prádla se objevují velmi obtížně odstranitelné skvrny.
Limitní hodnota: 0,05 mg/l
Pozor: V případech, kdy vyšší hodnoty železa a manganu ve zdroji surové vody jsou způsobeny geologickým prostředím, se hodnoty železa až do 0,5 mg/l a hodnoty manganu až do 0,1 mg/l považují za vyhovující za předpokladu, že nedochází k nežádoucímu ovlivnění organoleptických vlastností vody.
 
 
 
 
 
 
Reakce vody (pH)
 
 
 
pH vody může mít vliv na chuť vody. Má také velmi významný vliv na návrh vhodné technologie na odstranění železa a manganu.
Limitní hodnota: 6,5 - 9,5
Pozor: U vod s přirozeně nižším pH se hodnoty pH 6,0 a 6,5 považují za splňující požadavky vyhlášky za předpokladu, že voda nepůsobí agresivně vůči materiálům rozvodného systému, včetně domovních instalací.
 
 
 
 
 
 
 
Dusičnany a dusitany
 
 
 
Zdrojem dusičnanů ve vodě je nadměrné, nebo nesprávné užívání hnojiv a úniky odpadních vod ze žump, septiků a hnojišť. Jejich zdravotní riziko spočívá v tom, že se v zažívacím traktu redukují na toxické dusitany. U malých dětí mohou způsobit tzv. methemoglobinémii, neboli modrou nemoc kojenců, kdy dusitany reagují s krevním barvivem hemoglobinem na methemoglobin, který není schopen přenášet kyslík a kojencům hrozí udušení. K onemocnění jsou náchylní zejména kojenci do tří měsíců věku. Jejich krev obsahuje tzv. fetální hemoglobin, který snáze reaguje s dusitany. Dále dusitany v žaludku reagují se sekundárními aminy z potravy za vzniku N-nitroso sloučenin u kterých byla prokázána závislost na vzniku rakoviny jater, žaludku, tlustého střeva či močového měchýře. Častá námitka, obhajující přítomnost dusičnanů ve vodě, že v zelenině konzumujeme minimálně stejné množství dusičnanů není příliš oprávněná, protože v zelenině se zároveň vyskytují ochranné látky, jako vitamin C, které toxický účinek dusičnanů významně redukují.
Limitní hodnota pro dusičnany: 50mg/l
Limitní hodnota pro dusitany: 0,5mg/l
Zároveň musí platit:
součet poměrů obsahu dusičnanů děleného 50 a dusitanů děleného 3 musí být menší nebo roven 1.
 
 
 
 
 
 
Chloridy a sírany
 
 
 
V souvislosti s odstraněním dusičnanů a dusitanů je nutné zdůraznit, že v každém rozboru, který slouží pro návrh úpravny vody, je nezbytné znát jejich hodnotu. Bez jejich znalosti nelze zodpovědně navrhnout vhodný způsob úpravy, protože přímo ovlivňují chování některých technologií.
 
 
 
 
 
 
 
 
Vybrané ukazatele mikrobiologického rozboru
 
 
 
 
 
 
 
 
Escherichia Coli
 
 
 
Její přítomnost ve vodě indikuje čerstvé fekální znečištění, kontaminovaná voda není pitná. Může způsobovat zdravotní problémy, např. infekce trávicího a urogenitálního systému.
Limitní hodnota: 0 KTJ/100ml
 
 
 
 
 
 
Koliformní bakterie
 
 
 
Dnes nejsou považovány za spolehlivý indikátor fekálního znečištění.
Limitní hodnota: 0 KTJ/100ml
 
 
 
 
 
 
Enterokoky
 
 
 
Jejich přítomnost ve vodě indikuje čerstvé fekální znečištění, kontaminovaná voda není pitná. Může způsobovat zdravotní problémy, např. infekce trávicího a urogenitálního systému.
Limitní hodnota: 0 KTJ/100ml
 
 
 
 
 
 
Kultivovatelné mikroorganismy při 22°C a 36°C
 
 
 
Jedná se o bakterie, které jsou přirozeně přítomné ve vodním prostředí a ve vodě se běžně za vhodných podmínek rozmnožují. Dnes už nejsou považovány za zdravotně významné ukazatele; jejich limitní hodnoty byly stanoveny empiricky před více než 100 lety.
Limitní hodnota: bez abnormálních změn
Poznámka:
Pokud u zásobované oblasti nelze pro malý počet vzorků určit, zda se jedná o abnormální změnu, platí pro vodu z malých zdrojů, produkujících méně než 5 m3:
Kultivovatelné mikroorganismy při 22°C: doporučená hodnota 500 KTJ/ml
Kultivovatelné mikroorganismy při 36°C: doporučená hodnota 100 KTJ/ml
 
 
© 2012 - 2024 Stillea Europe, s. r. o.